Ga naar de inhoud

Minder slikken, Remke van Staveren

Remke van Staveren is psychiater en oud-huisarts, werkzaam in Amsterdam.

Haar boek ‘minder slikken’ is heel geschikt voor wie psychofarmaca gebruikt. Zoals  een antidepressivum, antipsychoticum of slaapmiddel. Vrijwel alle aspecten van het gebruik van psychofarmaca en het belang van minderen en eventueel stoppen worden beschreven.

 

Op de website van de uitgever wordt het volgende vermeld:

 

In Nederland gebruiken miljoenen mensen antidepressiva, antipsychotica, slaapmiddelen, stemmingsstabilisatoren of ADHD‑medicatie. We slikken te veel en te lang. Dat kan schadelijk zijn. Maar wat als je wilt afbouwen?

Afbouwen is niet zo eenvoudig. Hoe geleidelijk moet het? Wat zijn de risico’s? Hoe  voorkom je ontwenningsverschijnselen en terugval? Psychiater Remke van Staveren vertelt in Minder slikken dat het van groot belang is zo min mogelijk en zo kort mogelijk te gebruiken, maar houdt geen pleidooi om te stoppen. Psychofarmaca kunnen psychische klachten snel verlichten en zijn soms ronduit levensreddend. Maar pillen lossen geen problemen op, hebben veel bijwerkingen en kunnen op lange termijn schadelijk zijn. Daarom is minder slikken zo belangrijk.

Dit boek is gebaseerd op wat wetenschappelijk bekend is over afbouwen, en op een schat aan ervaringskennis. Daarmee kun je samen met een arts of verpleegkundig specialist veilig afbouwen. Zelf de regie voeren over je gezondheid begint met de juiste informatie. Na het lezen van Minder slikken weet je waarom je zo min mogelijk moet slikken (maar wel zoveel als nodig is). Dat niet alleen: je weet ook hoe je verantwoord kunt afbouwen en wat je daarvoor nodig hebt. Jij bepaalt.

 

Over de auteur

Remke van Staveren (1966) is psychiater. Na haar studie geneeskunde deed ze de vervolgopleiding tot huisarts. Als huisarts gaf zij tevens les in arts-patiëntcommunicatie aan geneeskundestudenten. Van 2005 tot 2010 volgde zij de opleiding tot psychiater bij GGZ Friesland in Leeuwarden en GGZ inGeest in Amsterdam. Bij De Tijdstroom Uitgeverij publiceerde zij de boeken Patiëntgericht communiceren: Gids voor de medische praktijk (2e druk: 2015), Patiëntgericht communiceren in de ggz (2e druk: 2019) en de app MedCom (2014). Later volgden HART voor de GGZ: werken met compassie in een nieuwe ggz (2016) en HART voor HERSTEL: werken aan een menswaardige ggz(2018). In 2014 werd zij ambassadeur voor Compassion for Care, een onafhankelijke stichting die zich inzet voor compassie in de zorg.